Parkinson en Tai Chi/Qigong

Hoe draagt het Tai Chi Chuan & QiGong traject bij aan een betere kwaliteit van leven voor Parkinsonpatienten?

Volgens onderzoeken stimuleren Tai Chi Chuan & QiGong oefeningen het zenuwstelsel. Het verbetert de bloedsomloop en ademhaling en het versterkt spieren en pezen en vermindert spanningen. Tai Chi Chuan & QiGong oefeningen kunnen klachten van spierstijfheid, coördinatie, balans en flexibiliteit verbeteren. Het kan leiden tot een betere bewustwording van lichaamshouding, verhoogt concentratie op wat je doet en vermindert de kans op vallen. Ook op het psychisch welbevinden lijken met Tai Chi Chuan & QiGong oefeningen een positief effect te hebben. Stress, angst en depressiviteit kunnen afnemen en het zelfvertrouwen kan toenemen. Veel onderzoeken zijn uitgevoerd bij senioren, zowel gezonde als chronisch zieke. Verder bestaan er een paar wetenschappelijke onderzoeken specifiek gericht op  mensen met Parkinson. Hieruit blijkt dat positieve resultaten behaald worden na tweemaal per week een uurtje trainen.

Effectiviteit en veiligheid

De effecten van Tai Chi Chuan & QiGong (in oorspronkelijke vormen of aangepast voor specifieke doelgroepen) zijn bewezen in diverse studies. Hieronder de links naar artikelen en een review van het gerenommeerde instituut Cochrane, dat studies naar Tai Chi en Parkinson inventariseert en beoordeelt op wetenschappelijke kwaliteit. Zie ook de link naar de publicatie van Fuzhong Li c.s. in New England Journal of Medicine.

Tai Chi Chuan & QiGong oefeningen kunnen bijdragen aan een betere balans, beter lopen en minder vallen bij patiënten met een milde tot matige vorm van Parkinson. Onder leiding van een gecertificeerde en ervaren Tai Chi therapeut, die medisch wordt bijgestaan door een fysiotherapeut, zijn de oefeningen veilig en hebben geen bijwerkingen.